Meer informatie aanvragen?

Achtergrondinformatie

 • Living Foods

 • De ideeën achter Living Foods zijn zo’n dertig jaar geleden ontstaan dankzij het pionierswerk en onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van de heer J.S.W. ter Voort sr. Hij deed zeer uitvoerig onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. De door hem opgebouwde publicaties, contacten en kennis zijn uniek en werden ondergebracht in een stichting.

  Ter Voort jr. is van jongs af aan betrokken bij het werk van zijn vader. Het begint met onder meer proeven in de teelt van tarwegras voor sapwinning. Het betreft zeer energie- en vitaminerijk sap, boordevol voedingswaarde. Ook op het gebied van het toepassen van zeemineralen als basis voor een gebalanceerde spoorelement bemesting heeft hij veel onderzoek en proeven uitgevoerd. Ter Voort jr. zet het werk van zijn vader voort. Hierdoor geïnspireerd volgt hij onder meer een opleiding aan het Van Hall Instituut op het gebied van Milieukunde.

  De praktische en wetenschappelijke kennis van biologische processen, natuurwetenschappen, technische aspecten van materialen en processen, in combinatie met commerciële vaardigheden, maken de ondernemer Timo ter Voort tot innovator, trendsetter en pionier op het gebied van productontwikkeling in de Food & Agro sector.

  timo
  Timo ter Voort, Nederland

  Timo ter Voort combineert zijn kennis, ervaring en wereldwijde netwerk met commerciële vaardigheden en is daarmee de spin in het web. Hij is de bedenker van het Living Foods concept en innovator, trendsetter en pionier op het gebied van productontwikkeling in de land- en tuinbouw en de voeding industrie.

 • Visie

 • Living Foods BV ziet binnen de methoden van teelt en verbouw van voeding een enorme inefficiëntie in de omgang met een van onze belangrijkste natuurbronnen, namelijk water.

  Diverse onderzoeken tonen aan dat de schade van tekort aan water vele malen groter is dan de schade ten gevolge van een overdaad aan water. Bovendien worden gezondheid en gezonde voeding voor ons als mens steeds belangrijker. Door een verkeerde focus op productiemethoden is er steeds minder voedingswaarde te vinden in onze huidige voeding.

  Het is niet voor niets dat overheden en gezondheidsinstituten de alarmklok luiden over ons eet- en voedingspatroon. Middels betere teeltmethoden, waarbij de focus op de oorspronkelijke voedingswaarden uitgangspunt zijn, wil Living Foods BV bijdragen aan een verbeterde gezondheid.

 • Missie

 • Living Foods BV ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om met de ter beschikking staande technieken en kennis een bijdrage te leveren aan teeltmethoden die het milieu minder schaden en betere, gezondere producten opleveren.

  Het welzijn van mens, dier en milieu staat hierbij voorop. Living Foods BV zet wetenschappelijk gefundeerde kennis en systemen in die overal ter wereld voor efficiënte en voedingsrijke gewassen zorgdragen.

 • Werking spoorelement

 • Zeemineralen staan aan de basis van onze producten en bevatten een grote verscheidenheid aan spoorelementen. Maar wat zijn precies spoorelementen? En waarom zijn deze zo belangrijk voor mensen en dieren? Lees meer over de verschillende spoorelementen en de werking van deze stoffen.

  Spoorelementen.
  Wetenschappers kunnen tegenwoordig de aanwezigheid van een spoorelement in levensmiddelen vaststellen. Spoorelementen kunnen in twee groepen worden verdeeld: metalen en niet-metalen. Mensen en dieren bestaan voornamelijk uit niet-metalen. De mens bestaat bijvoorbeeld voor 98,1% uit:

  • Waterstof
  • Stikstof
  • Zuurstof
  • Fosfor
  • Zwavel
  • Chloor

  Metalen maken slechts 1,9% uit van de totale opbouw. Het aantal spoorelementen in het lichaam bedraagt in totaal ongeveer 8,6 gram bij een gewicht van 70 kilo.

  Deze kleine hoeveelheid beheerst echter de lichaamsprocessen op een manier die men vroeger nooit voor mogelijk had kunnen houden. Wij zullen de belangrijkste spoorelementen uitlichten en de werking ervan beschrijven.

  Magnesium
  Magnesium is voor de helft opgeslagen in de beenderen, het overige deel komt opgelost in cellen voor. Magnesium heeft een sleutelfunctie in de enzym- en hormoonhuishouding van mens en dier. Gebrek aan magnesium in voeding en in het lichaam is vaak de oorzaak van veel ziektesymptomen, zoals harklachten, hoge bloeddruk, slaapstoornissen en depressies. Verarming van Magnesium in ons dagelijks voedsel staat in direct verband met het minder eten van volkorenbrood en groenten. Laten deze twee juist de belangrijkste bron van magnesium zijn.

  Functie:

  Nodig om energie uit eten te halen, spierfunctie

  Bronnen:

  Brood, graanproducten, zuivel, vlees(waren), groente


  Zink
  Voor een spoorelement komt zink in een zeer grote hoeveelheid, 2,3 gram, voor in het lichaam. Zonder zink zou het menselijk lichaam bijna niet functioneren. Zink beïnvloed waarschijnlijk meer biologische reacties dan enig ander element. Van meer dan zestig enzymen is bekend dat hun activiteit afhankelijk is van zink. Als er voldoende zink aanwezig is, wordt de levende cel tegen aanvallen van schadelijke bacteriën en virussen beschermd. Mogelijke klachten bij zinkgebrek zijn: verlies van eetlust, haaruitval, huidziekten, potentieverlies en nog veel meer.

  Functie:

  Groei, smaakbeleving, weerstand tegen ziekten

  Bronnen:

  Vlees(waren), brood, noten, kaas, schelpdieren


  IJzer
  Zonder ijzer zou er geen zuurstoftransport plaatsvinden van de longen naar de afgelegen organen en spieren. Het lichaam bevat zoveel ijzer dat er een spijker van 5 gram uit gesmeed zou kunnen worden. 75% van al het ijzer is, in de vorm van hemoglobine met de rode bloedlichaampjes, voortdurend betrokken bij de bloedsomloop. Zonder ijzer zou er op aarde geen menselijk of dierlijk leven aanwezig kunnen zijn. Gebrek aan ijzer heeft invloed op de vorming van bloed, en veroorzaakt bloedarmoede. Typische symptomen zijn: bleek worden, gebrek aan eetlust en uitputtingsverschijnselen.

  Functie:

  Aanmaak hemoglobine (zuurstof transport in het bloed)

  Bronnen:

  Vlees(waren), brood, graanproducten, groente


  Mangaan
  Het lichaam bevat ongeveer 20mg mangaan. De belangrijkste bronnen van mangaan in de voeding zijn: volkoren graan, gekiemde zaden, alle soorten noten, cacao en thee. Gebrek aan mangaan is vooral te merken aan gewassen. Het uit zich in chlorotische vlekken (bleekzucht) op de bladeren van de plant. Bijvoorbeeld bladeren van suikerbieten. Mangaan gebrek gaat vaak gepaard met ijzer overschot en andersom. Het activeert tal van enzymen in een organisme

  Functie:

  Nodig om energie uit eten te halen

  Bronnen:

  Volkoren graanproducten, thee, groente


  Koper
  Koper helpt mee om hoogwerkzame enzymen op te bouwen die in praktisch alle bereiken van de stofwisselingsreacties bij plant, dier, mens en micro-organismen van de allerhoogste betekenis is. Gebrek aan koper leidt tot vroegtijdig grijs worden van haren. Ook beenbreuken en verlammingsverschijnselen komen op rekening van gebrek aan koper. Kinderen die alleen met melkpoeder worden gevoed, ontwikkelen ernstige vormen van kopergebrek.

  Functie:

  Nodig om energie uit eten te halen, gezonde huid

  Bronnen:

  Groente/fruit, vlees(waren), brood


  Cobalt
  Ons lichaam bevat slechts 2-3 mg cobalt. Toch is dit metaal een essentiële stof en is het noodzakelijk voor het leven. Voor de vorming van vitamine B12 is cobalt heel erg belangrijk, eigenlijk onmisbaar. Vlees, lever en melk zijn bijzonder goede bronnen van vitamine B12.

  Functie:

  Nodig voor de vorming van vitamine B12

  Bronnen:

  Vlees(waren), lever en melk


  Molybdeen
  Molybdeen wordt voornamelijk in nieren, lever en milt opgeslagen. De behoefte aan molybdeen door het menselijk lichaam is gering. Gebreksverschijnselen zijn nog niet bekend. Stikstofbindende bacteriën hebben molybdeen nodig. Zonder de werkzaamheid van deze micro-organismen zou op aarde geen plantaardig eiwit worden geproduceerd. Daarom is molybdeen een onmisbaar element voor organismen.

  Functie:

  Nodig om energie uit eten te halen

  Bronnen:

  Brood, graanproducten, zuivel


  Fluor
  Fluor wordt in het lichaam bijna helemaal in de beenderen opgeslagen. Fluoride bevindt zich in drinkwater. Zwarte thee is met 10 mg fluoride per 100 gram één van de meest fluorrijke voedingsmiddelen. Te veel aan fluor kan het optreden van gespikkelde nagels aan handen en voeten betekenen. Ook verliest het tandglazuur zijn normale glans door sterk fluorhoudend drinkwater.

  Functie:

  Sterke botten en tanden, preventie tandcariës

  Bronnen:

  Vis, thee, (tandpasta)


  Selenium
  Vroeger gold selenium als giftig en ongewenst. In onderzoeken bleek later dat selenium sterk kanker afwerend zou werken. Het lage kankercijfer bij Aziaten zou toe te schrijven zijn aan een twee- tot viermaal hogere consumptie selenium. Seleniumgebrek schijnt een hoge bloeddruk te bevorderen. Daarnaast wordt gezegd dat selenium enzymen en het celdelingsproces zou activeren.

  Functie:

  Antioxidant, goede werking van de schildklier, activeert immuunsysteem

  Bronnen:

  Brood, graanproducten, vis en groente


  Chroom
  Er is nog vrij weinig bekend over de werking van chroom. Wat wetenschappers wel weten is dat chroom een rol speelt bij de werking van insuline in het lichaam (het verbeterd de insuline gevoeligheid) en heeft daarmee invloed op de koolhydraatstofwisseling. Een tekort aan chroom komt in Nederland eigenlijk niet voor. Een gevarieerde voeding levert genoeg chroom op. De gevolgen van een te hoge inname zijn niet bekend.

  Functie:

  Rol bij insuline werking (regulering bloedsuikergehalte)

  Bronnen:

  Graanproducten, vlees(waren), vis, groente/fruit


  Calcium
  Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Daarnaast speelt calcium een rol bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen (natrium, kalium en magnesium) in de lichaamscellen. Een gevarieerde voeding levert genoeg calcium op. Een calcium tekort leidt na verloop van tijd tot botontkalking.

  Functie:

  Helpt tegen botontkalking op latere leeftijd, opbouw en onderhoud van de botten en het gebit

  Bronnen:

  Melk, melkproducten, kaas en groente, noten en peulvruchten


  Jodium
  Het spoorelement jodium is een bouwsteen van de schildklierhormonen in het lichaam. Deze hormonen zijn onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Keuken- en bakkerszout in Nederland wordt gejodeerd omdat de jodium voorziening via de voeding in Nederland aan de krappe kant is. Sinds 1999 mag men ook gejodeerd zout in broodvervangers zoals crackers en cornflakes verwerken. Bij een tekort gaat de schildklier trager werken en zwelt hij op (struma of krop). Bij mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kan een teveel aan jodium de werking van de schildklier verstoren. De meeste mensen kunnen een teveel aan jodium in voeding zonder problemen verdragen.

  Functie:

  Goede werking van de schildklier

  Bronnen:

  Zeevis, keuken- bakkerszout, zout


  Interactie tussen mineralen
  Alle spoorelementen staan direct of indirect met elkaar in verbinding, afhankelijk van de positieve of negatieve lading (kationen of anionen). Wanneer 1 of meerdere elementen ontbreken onstaat er een onbalans.

  De volgende afbeelding toont de interactie tussen mineralen. Het laat heel duidelijk zien hoe complex de samenwerking tussen de verschillende mineralen is.

 • Info spoorelementen

 • Spoor- en micro elementen
  De rol van spoor- en micro elementen is nog maar ten dele bekend. Er worden nog steeds nieuwe elementen ontdekt. Wat al wel bekend is is dat er een zeer sterke interactie bestaat tussen de verschillende elementen die elk weer verschillende pos/neg ladingen hebben. Als deze elementen in de juiste balans zijn, wat alleen kan als elke mineraal aanwezig is, kan met name het immuniteits systeem optimaal functioneren. Dit geld voor zowel planten als mensen en dierlijke organismen. Een levende cel kan zich optimaal weren – tegen bijvoorbeeld virussen – als de mineralen huishouding binnen het organisme voor de volle 100% functioneert. Bij gebrek aan één of meerder mineralen onstaat een onbalans in onder meer de Ph, waardoor een virus de kans krijgt binnen te dringen in een cel. Dit kan het begin zijn van een ziekte. Een optimale mineralen balans van zowel macro als micro nutriënten is de basis van een gezond organisme.

  De relatie voeding en vitaliteit.
  Groenten en fruit smaken niet meer zoals vroeger, de reden hiervoor is simpel en verklaarbaar. De hoeveelheid nutriënten in een product – oftewel de hoeveelheid mineralen in een tomaat, paprika of glas melk – is de afgelopen jaren drastisch vermindert. Onderzoek laat zien dat sommige mineralen met meer dan 60% afgenomen zijn in bepaalde groenten. Dit heeft minder vitale voeding tot gevolg en dat resulteert weer in minder vitale mensen en dieren. Gebreksziekten zijn de afgelopen jaren volksvijand nummer 1 geworden. Ook de medische wereld erkent nu steeds meer dat er een relatie bestaat tussen wat we eten – maar vooral wat we niet eten – en ons welzijn.

  De oplossing? Planten weer voorzien van uitgebalanceerde voeding door alle essentiële (spoor)elementen beschikbaar te stellen. En dat is precies wat we beogen met onze producten.

  De oceaan als onuitputtelijk bron van mineralen
  Zuiver zeewater bevat meer dan 90 elementen in een anorganisch gekristalliseerde oplossing, gereed om opgenomen te worden door de wortels van de plant. Al moet de wetenschap de essentie van alle elementen uit de tabel nog bewijzen, vergevorderde chemische analyses laten langzaam maar zeker de rol en functie van elk element bij plantengroei zien. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat alle elementen erkend worden als essentieel of op z’n minst bevorderend bij plant fysiologen.

  Micro elementen kunnen bijvoorbeeld worden omschreven als de katalysator die enzymen activeren en een specifieke rol spelen bij de groei, ontwikkeling en oogst van de plant. We hebben ontdekt dat de relatieve verschillen tussen de elementen hetzelfde blijven bij verschillende concentraties. Het is deze balans in 90+Solution die voor optimale opname bij planten zorgt

  Bij de meeste commerciële grond analyses wordt alleen gekeken naar de aanwezigheid van een stuk of 12 mineralen van de ruim 90 die ons bekend zijn. Hierdoor blijven de kwekers is het duister tasten voor wat betreft de aan- of afwezigheid van spoorelementen. Dat zijn de mineralen die optreden als de vitale katalysatoren in vrijwel alle organische groei processen.

 • Lezingen

 • Als u het verhaal achter het product wilt horen op een inspirerende en interactieve wijze, kunt u bij ons de lezing “Van Fastfood naar Functional food” boeken. Deze presentatie is beschikbaar voor groepen geïnterresseerden binnen en buiten de foodsector, binnen de land en tuinbouw of bijvoorbeeld consumentorganisaties.

  U kunt deze lezing boeken door het contact formulier in te vullen met het verzoek contact met u op te nemen voor wat betreft de lezing.

 • Research

 • In het verleden is er al uitvoerig onderzoek gedaan door Living Foods en andere instellingen en bedrijven naar de relatie tussen mineralen en de gezondheid en weerbaarheid van planten.

  Ook recentelijk heeft Living Foods eigen onderzoek laten uitvoeren in (eigen) proefcentra en bij onafhankelijke onderzoeksinstellingen.

  Kijk ook hier eens
  Elemental Analisys
  Stability Test
  Experiment Amino Acids
  Dr. Murrays Experiments Appendix

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten