Meer informatie aanvragen?

Over ons

  • Onze visie over zeewier.

  • De wereldbevolking groeit en daarom wordt er op steeds grotere schaal voedsel geproduceerd. We hebben wereldwijd een complexe voedselketen gecreëerd die aan elkaar hangt van economische belangen, industriële processen en milieubelastende systemen. In 25 jaar tijd is de kwaliteit van ons voedsel snel achteruit gegaan. Ruimte om op meer natuurlijke wijze te produceren is er niet of raakt uitgeput. Bij een ongewijzigd consumptiepatroon en landbouwmethoden hebben we rond 2050 twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie! De gevolgen en bedreigingen van deze uiterst fragiele situatie wordt steeds duidelijker merkbaar.

    Geen situatie waar je blij van wordt, dus moeten land- en tuinbouw verduurzamen, vernieuwen en innoveren. Producten uit de zee zoals zeewier gaan een steeds belangrijkere rol spelen als bron van voeding. En daar werken we aan mee met de ontwikkeling van mooie, eerlijke en duurzame producten.
    Dit gegeven vormt dan ook de basis van de visie van Timo ter Voort en Living Foods:

    “Als ondernemer heb ik over de hele wereld gezien dat veel problemen in relatie tot voedsel een mondiaal karakter hebben en vragen om een integrale aanpak. Het verduurzamen van de landbouw en onze voedselproductie is een uitdaging voor ons allemaal. Door te innoveren en samen te werken kunnen we de wereldvoedselvoorziening sterk verbeteren en daar zet ik mij 100% voor in.”

    Pionieren
    De ideeën achter Living Foods BV zijn zo’n dertig jaar geleden ontstaan dankzij het pionierswerk en onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van de heer J.S.W. ter Voort sr. Hij deed zeer uitvoerig literatuurstudie naar de relatie tussen voeding en gezondheid. De door hem opgebouwde publicaties, contacten en kennis zijn uniek en worden ondergebracht in een stichting. Ter Voort jr. is van jongs af aan betrokken bij het werk van zijn vader die in 2013 overleed.
 Zijn vader begon o.a. met proeven in de teelt van tarwegras voor sap winning. Het betreft een zeer energie- en vitaminerijk sap, boordevol voedingswaarde. Ook op het gebied van het toepassen van zeemineralen als basis voor een evenwichtige spoorelement bemesting heeft hij veel onderzoek en proeven uitgevoerd. Ter Voort jr. zet het werk van zijn vader voort. Hierdoor geïnspireerd volgde hij onder meer een opleiding aan het Van Hall Instituut op het gebied van Milieukunde. De praktische kennis, maar ook de wetenschappelijke kennis van biologische processen, natuurwetenschappen, technische aspecten van materialen en processen, in combinatie met commerciële vaardigheden, maken ter Voort jr. tot innovator, trendsetter en pionier op het gebied van productontwikkeling in de land- en tuinbouw. Hij speelt in op een aantal ontwikkelingen die de land- en tuinbouw dwingen om te innoveren en te vernieuwen.

    Timo ter Voort, ondernemer, pionier en innovator.

    Timo ter Voort combineert zijn kennis, ervaring en wereldwijde netwerk met commerciële vaardigheden en is daarmee de spin in het web. Hij is de bedenker van het Living Foods concept en innovator, trendsetter en pionier op het gebied van productontwikkeling in de land- en tuinbouw.

    Bekijk hier ook het LinkedIn-profiel van Timo ter Voort

    IMGP5129-3

  • Informatie over zeewier

  • Zeewier: zilte groente in zijn oervorm!

    Zeewier bevat in vergelijking tot de meeste landgroenten meer en krachtiger nutriënten. En nog in haar originele oervorm, want het groeit gewoon zoals de natuur het heeft bedoeld! Iets wat we van ‘groente van het land’ helaas niet meer kunnen zeggen. Over de hele wereld worden tientallen soorten zeewier geconsumeerd die rijk zijn aan belangrijke mineralen als calcium, natrium, ijzer en jodium en bevatten sporenelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E en van plantaardige eiwitten. Bovendien bevatten zeewieren ook nog eens unieke combinaties van verschillende voedingsstoffen.

    Daarnaast bevat zeewier onder andere:*
    • het vitamine B complex
    • grote hoeveelheden natuurlijk jodium
    • antioxidanten
    • essentiële aminozuren en vetzuren (met name meervoudig onverzadigde vetzuren EPA en AA)
    • essentiële glyconutriёnten (volgens wetenschappers dé sleutel tot een goed functioneren van cellen)
    • een ideale verhouding kalium – natrium
    • natuurlijke antibiotica en antibacteriële substanties
    • antilichamen, antivirale en antiparasitaire stoffen
    • ontstekingsremmende middelen
    •plantaardig calcium (beter opneembaar door het lichaam)

    *met dank aan zeewierwijzer.nl

    De duurzame voordelen van zeewierteelt
    Hoewel de zee een enorm ecosysteem vormt, is de invloed van de mens op z’n zachtst gezegd goed merkbaar. Zoals bij alle ecosystemen. Ondanks dat zeewierteelt de toekomst heeft, mogen we niet dezelfde fouten maken die we bij de landbouw al gemaakt hebben… Dat betekent alleen duurzame zeewierteelt op locaties waar de natuur dat aankan, dus waar relatief weinig biodiversiteit is.

    Wijze van oogsten en verwerking
    Voor de winning van waardevolle grondstoffen uit zeewier is het nodig dat er slimme manieren van bioraffinage ontwikkelen. Ook zal de voedingsindustrie behoefte hebben aan grondstoffen van een constante kwaliteit (denk bijvoorbeeld aan het eiwitgehalte). Daarom hebben de volgende zaken momenteel de volle aandacht van partijen als Living Foods en Wageningen UR.
    (Enzymatische) ontsluiting en verwerking van eiwitten, om wieren zo efficiënt mogelijk voor consumptie te kunnen inzetten.
    Een rendabele, duurzame infrastructuur voor de teelt (bijvoorbeeld een longlijnensysteem of een (semi-)afgesloten bassin.
    De voorziening met goed uitgangsmateriaal (jonge wierplantjes).
    Het vaststellen van de optimale teeltcondities van verschillende zeewiersoorten.
    Efficiënte en rendabele teeltmethoden (ziekte- en plaagmanagement, precisietoediening van nutriënten).
    Een geïntegreerde oogst- en processingtechnologie (de ontwikkeling van een zogenaamde sea-combine).

    Bijkomstig voordeel van zeewierteelt kan zijn dat we een deel van de miljoenen tonnen aan fosfaten -afkomstig van wasmiddelen en kunstmest – in het zeewater langs de kust kunnen ‘recyclen’. Zeewier heeft namelijk de eigenschap effectief ammonium, nitraat en fosfaat op te nemen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Stichting Noordzeeboerderij, waarvan Living Foods ‘partner’ is, is daarvan een mooi voorbeeld. Voor de bereiding van verse zeewierpasta betrekt Living Foods de benodigde zeewier van innovatieve teeltprojecten, zoals de Noordzeeboerderij. In eerste instantie gaat het om de drie inheemse soorten: vingerwier (laminaria digitata), suikerwier (saccharina latissima) en zeesla (ulva lactuca).

    Ons eerste product wat we kunnen aanbieden is een verse pasta, een Tagliatelle met zeewier, een origineel en mooi product( klik hier om naar dit produkt te gaan…)

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten